Citaat HLN: 11 April 2020  11u05

Er zijn de afgelopen 24 uur 327 nieuwe doden door het coronavirus gerapporteerd in België, wat het totaal nu op 3.346 doden brengt. Het cijfer is een tweede record op rij, nadat gisteren al 325 overlijdens in 24 uur tijd werden gemeld. De meeste doden vielen in de woonzorgcentra. Er liggen momenteel nog 5.635 patiënten in het ziekenhuis. Op intensieve zorgen liggen 1.262 personen, een lichte daling. Het aantal genezen patiënten bedraagt nu 5.986.

Er werden de afgelopen 24 uur 1.351 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, aldus woordvoerder Steven Van Gucht op de persconferentie. In totaal zijn er nu officieel 28.018 mensen besmet geraakt, al is dat cijfer sowieso een grove onderschatting.

Er liggen 1.262 mensen op de afdeling intensieve zorg (rode lijn), tegenover 1.278 gisteren, een daling van 16. Een dag eerder ging het nog om een lichte daling van 7 patiënten.

In totaal werden er 327 nieuwe overlijdens geregistreerd. Met de nieuwe hoge sterftecijfers, stijgt het totale aantal overlijdens tot 3.346 (zwarte lijn). De nieuwe overlijdenscijfers betekenen overigens niet dat die overlijdens allemaal gisteren plaatsvonden, aangezien de registraties daarvan vertraging kunnen oplopen. Hoeveel mensen er gisteren stierven, zal pas de komende dagen geleidelijk aan duidelijk worden.

Sinds 15 maart zijn 5.986 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen (groene lijn), een toename van 418 tegenover het rapport van gisteren.

Onderstaande grafiek toont de dagelijkse toename of afname van de cijfers. Op het eerste tabblad is te zien dat het aantal dagelijkse opnames in de ziekenhuizen stabiliseert. Op het tweede tabblad is hetzelfde te zien voor de afdelingen intensieve zorg. Klik op de tabs om van cijfer te wisselen:

Meeste doden in woonzorgcentra

Maar terwijl de situatie in de ziekenhuizen verder stabiliseert, blijft de druk op de woonzorgcentra toenemen. Van de 327 nieuwe overlijdens stierf maar liefst 67 procent (219) in een woonzorgcentrum. ‘Slechts’ 106 mensen stierven in het ziekenhuizen. In Vlaanderen gaat het zelfs om een verhouding 73 procent in de rusthuizen tegenover 27 procent in de ziekenhuizen.

Van het totale aantal doden, vielen tot nu toe 42 procent in België in een woonzorgcentrum, 55 procent in het ziekenhuis. Voor Vlaanderen gaat het om 47 procent in de rusthuizen en 51 procent in de ziekenhuizen.

Woordvoerders Van Gucht en Emmanuel André wezen er tijdens de persconferentie op dat het hoge dodentol in België in vergelijking met het buitenland vooral ligt aan het feit dat wij als een van de weinige landen ook vermoedelijke corona-slachtoffers meetellen, net als doden in de rusthuizen.

Leave a comment